Hari Poter i Vatreni Pehar

Hari Poter i Vatreni Pehar, četvrta knjiga u nizu, u odličnom serijalu, koji je napisala DŽ.K.Rouling.

Četvrta knjiga počinje sa prvim ubistvom koje je Lord Voldemor, ubica Harijevih roditelja, i najopsaniji čarobnjak prošlog veka, izvršio. A žrtve su Voldemorov otac, baba i deda. Za njihovo ubistvo bio je optužen čuvar zemljišta njihove kuće, običan Normalac. Mnogo godina kasnije, Normalac, koji je bio oslobođen optužbe, i dalje je čuvao kuću Ridl. Jedne noći je primetio upaljeno svetlo, i otišao da proveri. Tu se nalazio Lord Voldemor, još uvek jako oslabljen od incidenta pre 13 godina, ali opet živ. Voldemor tu govori sa svojim podanicima o planovima da ubije Harija. I onda ubija Normalca koji je sve to čuo.

Hari se budi, shvatajući da je to sve san, ali ne shvatajući da se to desilo u tom trenutku. Letnji je raspust. I Hari je veoma uzbuđen da se vrati na Hogvorts. Uzbuđen je zbog svih predmeta, nedostaje mu Kvidič. ali pre svega mu nedostaju njegovi najbolji prijatelji, Ron Vizli i Hermiona Grejndžer.

Ali Hari će ih uskoro sresti, s obzirom na to da se u Harijevoj četvrtoj godini odražava Svetsko prvenstvo u Kvidiču. Ronova porodica dolazi da pokupi Harija, da ga odvedu na Svetsko prvenstvo, i da Hari ostatak raspusta provede sa njima. Dolazak nije baš prošao najbolje, s obzirom na to da su Vizlijevi uništili dnevnu sobu Harijeve porodice, njegov teče Vernona, tetke Petunije i rođaka Dadlija.

Hari odlazi na Svetsko prvenstvo, najveći skup svih čarobnjaka iz različith država. FInale je SVetskog prvenstva, i Irska pobeđuje, al bugarski igrač Krum hvata Zlatnu Skrivalicu ( mala zlatna loptica, neverovatne brzine, koja donosi 150 poena) .

U sred noći dolazi do nereda kada Smrtožderi, Voldemorove pristalice, dolaze i terorišu čarobnjake, i Normalce koji su bili tu.  Na kraju ovih događaja, neko ispaljuje Mračni znak u nebo, znak koji se nije video poslednjih. Za mračni znak su optužili Vinki, koja je bila vilenjak Bartija Čučnja Starijeg, nakon što se utvrdilo da je štapić koji je ona našla i držala kod sebe, i koji je ustvari pripadao Hariju, bio iskorišćen da se Mrračni znak pojavi.

Vraćaju se u Hogvorts, gde upoznaju novog profesora Odbrane od Mračnih veština, Ludookog Ćudljivka, koji je, pa pomalo lud, kao što mu kaže ime. On je jedan od najpoznatijih Aurora ( lovci na mračne čarobnjake), koji je u penziji. Ćudljivko ih uči stvarima iz stvarnog života, i zbog toga je jedan od boljih profesora. Uči ih Neoprostivim kletvama.

Ove godine održava se Tročarobnjački turnir, između tri škole, Hogvorts, gde se i održava, Bobatons, škola magije iz Francuske, i Durmstrang, škola magije sa severa.

Tročarobnjački turnir podrazumeva po jednog takmičara iz svake od navedenih škola, koji se takmiče u raznim disciplinama. Ali ove godine, pored Fler Delakur, iz Bobatonsa, Viktor Krum, bugarski Tragač. i učenik u Durmstrangu, i Sedrik Digori, iz Hogvortske kuće Haflpaf, odabran je i Hari Poter. Do ove godine, mogli su da učestvuju čarobnjaci svih uzrasta, ali je ove godine odlučeno da samo punoletni čarobnjaci smeju da se takmiče.

Zbog toga što je postao takmičar, a nije bio punoletan, i zbog toga što je još jedan učesnik iz škole Hogvorts, Hari postaje meta sumnje i ljubomore, a ponajviše Ron, njegov najbolji drug, koji misli da se Hari sam prijavio, i ljut je zato što Ronu nije pomogao.

Da bi rešili prvi zadatak, i nastavili takmičenje, takmičari moraju da se suoče sa zmajevima, i da im uzmu Zlatno jaje, bez kog ne mogu dalje. Hari uspešno rešava prvi zadatak, i nakon toga, Ron shvata da bi Hari bio lud da proba da se prijavi, i izvinjava mu se.

Tokom Božićnog raspusta, održava se Božićni bal, na kojem su učesnici svih škola. Tu svi saznaju da se Hermiona Grejndžer devojka sa kojom Viktor Krum odlazi na bal, i koji čini Rona ljubomornim.

Drugi zadatak podrazumeva oslobađanje prijatelja. Ron je zarobljen i Hari ima sat vremena da ga spasi, po pesmi iz Zlatnog jajeta, iz jezera nazemljištu Hogvortsa. Hari uspešno izvršava zadatak, i usput spašava Gabrijel, sestru Fler Delakur, koja nije uspela da je spasi. Time Hari deli prvo mesto sa Digorijem, Krum je drugi, a  Fler treća.

Dolazi i do trećeg zadatka, koji podrazumeva Lavirint. Hari, Digori, Krum i Fler ulaze u Lavirint, gde treba da pronađu Vatreni pehar. Hari i Sedrik zajedno stižu do Vatrenog pehara, nakon eliminacije Kruma i Fler, i dodiruju Vatreni Pehar, u nadi da pobede zajedno, i podele nagradu od hiljadu galeona.

Na kraju se ispostavlja da je Vatreni Pehar ustvari Putoključ ( magični objekat koji omogućava prelazak sa jednog mesta na drugo, velikom brzinom) koji ih odvodi na imanje Ridlovih, i na grob Voldemorovog oca, gde ih dočekuju Crvorep, i sam Voldemor. Crvorep ubija Sedrika, i zarobljuje Harija, koji je primoran da gleda povratak Lorda Voldemora.

Kada Voldemor dobije svoje telo nazad, on priziva svoje Smrtoždere,i kažnjava ih što mu nikada nisu pomogli da povrati svoju snagu. Na kraju, Hari i Voldemor dueluju, i kada se njihov dva štapića spoje, pojavljuju se duhovi svih ljudi koje je Voldemor ubio ( Priori Incantatem) i pojavljuju se Harijevi roditelji koji mu pomažu da pobegne.

Hari se vraća u Hogvorts, koristeći Putoključ, i držeći Sedrikovo telo, odbijajući da ga pusti. Objašnjava Dambldoru kako je Voldemor povratio svoje telo i svoju snagu.  Ćudljivko odvodi Harija, da bi se na kraj odao, ne kao Ćudljivko, nego Barti Čučanj Mlađi, smrtožder koji je pomagao Hariju cele godine kako bi pobedio na Tročarobnjačkom turniru.Objašnjava mu kako je on taj koji je ubedio Sedrika da kaže Hariju kako da otvori jaje ( pod vodom), kako je on rekao Dobiju da da Hariju biljku koja će mu pomoći da diše po vodom.

Baš kada Barti pokuša da ubije Harija, upada Dambldor u kancelariju i sprečava ga u tome. Dambldor objašnjava Fadžu, ministru magije, da se Voldemor vratio, ali Fadž ne želi ni da čuje, a kamoli poveruje. S obzirom na to da su dementori isisali dušu Bartiju mlađem, nisu imali dokaza. Učenici odlaze kućama, sa sklopljenim prijateljstvima u inostranstvu.

Hariju sledi teška peta godina na Hogvortsu, zar ne?

Postoji i film, koji je dosta sličan knjizi, sa manjim nepoklapanjima, ali i dalje odličan- Glavni glumci su i dalje Danijel Redklif ( Hari Poter ), Rupert Grint ( Ron Vizli ), Ema Votson ( Hermiona Grejndžer ) i samo ove godine Robert Patison ( Sedrik Digori ). Film nije moj omljen, ni knjiga, ja preferiram treći i šesti deo, ali i dalje je odličan.

Slike preuzete sa Tumblr, We Heart It, Pinterest, Pottermore .

Branka 🙂


One thought on “Hari Poter i Vatreni Pehar

Leave a comment